Egy város, ahol nem lesz szükség az elektromos hálózatra

Tisztajovo.hu 2017. február 19.

A mostani helyzet ellenére, szerencsére elég sok jó hír érkezik az Egyesült Államokból, ami a megújuló energiákat illeti. Ez azonban talán egy a legjobbak közül, de biztos, hogy ez a legérdekesebb is, egy egész város tervezi ugyanis, hogy minden energiát a háztartások maguknak állítsanak elő, így a későbbiekben nem lesz szükség az elektromos hálózatra.

A kaliforniai Lancaster városa már egy lépéssel közelebb van, hogy az USA első, hálózattól független városa legyen. Egy új rendelet szerint a jövőben épülő összes házat kötelezően fel kell szerelni napelemekkel és más, energia megtakarító rendszerekkel. A végső cél, hogy egy valóban fenntartható jövőbe lépjen a város.„Nagy lépés ez a hálózatmentes város koncepciója felé. A \\\\\\\'Zero Net Energy Home\\\\\\\' rendelet kiterjed Lancaster minden lakóházára, így a jövőben épülő házak mindegyikére kötelezően kell tenni napelemeket. Ennek eredményeképpen minden lancaster-i ház környezetbarát lesz, és mindezt úgy, hogy még a lakók zsebében is több pénz marad.” - mondta a város polgármestere, R. Rex Parris.
 
A rendelet szerint minden 2017-ben és később épülő ház tulajdonosai három opció közül választhatnak majd: vagy napelemeket szerelnek fel, amik 2 Watt energiát adnak egy négyzetméterre, vagy fizetnek enyhítési díjat, ami végeredményben megdrágítja az áramot, viszont „biztosítva vannak”, mert az hálózatról fog érkezni, illetve lehet még a kettő kombinációját választani.
 
A javaslatot a városi tanács már elfogadta, most további felméréseket és kutatásokat kell végezni, hogy a kaliforniai energiaügyi minisztérium megvizsgálhassa a rendeletet. Ha minden jól megy, akkor év vége környékén már el is fogadhatják a javaslatot, ami után az automatikusan életbe is fog lépni.