Március 6. az Energiahatékonyság Nemzetközi Világnapja

Csaknem két évtizede, 1998-ban került be a köztudatba a Nemzetközi Energiahatékonyság Világnapjaként március 6-a. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a tudatos energiafogyasztás fontosságára, hiszen az érdemi lépéseket a mindennapokban tehetjük meg!


Az Európai Unió is régen a zászlajára tűzte az energiahatékonyság kérdését, mint a kontinens jövője szempontjából kulcsfontosságú tényezőt, amely egyaránt összefüggésben van a klímavédelemmel és az ellátásbiztonsággal. A gazdasági megfontolások mellett – az energiahatékonyság nagy hatással bír a különböző ágazatok, sőt egész országok versenyképességére – a jövő generációk iránt viselt felelősségnek is arra kell sarkallnia a piaci szereplőket, hogy a lehetőségeikhez mérten visszafogottan, racionálisan gazdálkodjanak az energiával, és általában a környezeti erőforrásokkal.

A mindennapokban természetesen elsősorban a közvetlen energiamegtakarítás lehetőségei „mozgatják” a vállalkozásokat. Mára közhellyé vált, hogy az energiahatékonyság nemcsak nagyszabású beruházások árán fokozható. A munkahelyeken a nem használt elektromos készülékek kikapcsolása, áramtalanítása, a készenléti üzemmód mellőzése, a világítás és a fűtés-hűtés takarékos használata mind-mind hozzájárulnak a hatékonyabb működéshez. Azáltal, hogy ezek az egyszerűen betartható lépések mindennapi gyakorlattá válnak, az energiaköltségek gyakorlatilag azonnal mérséklődnek, természetesen a vállalkozás nagysága, tevékenységi köre – és nem utolsósorban a korábbi energiafogyasztási szokások – függvényében.

A következő lépés az esetleges veszteségpontok azonosítása és a további megtakarítási lehetőségek feltárása lehet. Ez komoly szaktudást igénylő feladat, ám fontos döntések meghozatalához nyújthat segítséget. A vállalat energiagazdálkodásának teljes átvilágításával járó vizsgálat átfogó képet ad az aktuális helyzetről és komplex tanulmányban mutatja be az optimalizálási lehetőségeket. Amennyiben az ajánlások alapján megvalósulnak a hatékonyabb működést szolgáló fejlesztések, az energetikai auditra fordított összeg többszörösen megtérülhet.

Az MVM Partner Zrt. a fenti energiahatékonyságot növelő lehetőségek kihasználásában termékei, szolgáltatásai széles skálájával segíti az energiatudatos vállalkozásokat, amelyekről további részletek az energetikai szolgáltatások menüpont alatt találhatóak.