Mintegy 887 millió forintból újultak meg honvédségi egészségügyi épületek

2018-06-27 lokal.hu

Mintegy 887 millió forintból végeztek energiahatékony beruházásokat a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának három budapesti és egy balatonfüredi telephelyén, a fejlesztéseket Balatonfüreden mutatták be szerdán.Kádár Pál, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára elmondta: az energiahatékony fejlesztések a Magyar Honvédség három budapesti és egy balatonfüredi telephelyének hét épületét érintették. Kiemelte, alapvető célkitűzés, hogy a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ betegellátása a lehető legnagyobb hatékonysággal, a lehető legkorszerűbb körülmények közt valósulhasson meg.

Cseppentő József a minisztérium Védelemgazdasági Hivatalának infrastrukturális igazgatója hangsúlyozta: a tárca stratégiai célkitűzése az energiahatékonyság növelése, az energiafelhasználás csökkentése és a megújuló energiahordozók részarányának növelése. A beruházás éves szinten több mint három millió kilowattóra – körülbelül 110 millió forint értékű – energiamegtakarítást jelent, és 677 tonna szén-dioxid-egység értékben csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását.

A 2017 májusában kezdődött kivitelezés során a honvédség egészségügyi központjának budapesti, Róbert Károly körúti telephelyén összesen 163 nyílászárót cseréltek le bruttó 78,8 millió forint értékben. A budapesti Tünde utcai telephelyen 3100 négyzetméteren történt homlokzati hőszigetelés, 2500 négyzetméteren pedig a lapostető hő- és vízszigetelése valósult meg 462 nyílászáró cseréje mellett bruttó 160,8 millió forintból.

A budapesti Szanatórium utcai telephelyen a régi kórházépületekben 274 nyílászárót, az új épületekben és az azokat összekötő épületrészekben pedig 232 nyílászárót és 9 nagyméretű üvegportált cseréltek le, valamint 1900 négyzetméter homlokzati felület és 500 négyzetméter lapostető hő-, illetve vízszigetelése valósult meg egy 20 kilowattos napelemrendszer telepítése mellett bruttó 236,7 millió forintból.

A balatonfüredi telephelyen 298 nyílászárót cseréltek le, valamint 5000 négyzetméter homlokzati hőszigetelést, 2800 négyzetméter lapostető hőszigetelést és egy 50 kilowattos napelemrendszer telepítését végezték el bruttó 357,6 millió forint értékben.

Forrás: www.lokal.hu