Elektromos autók tesztelése – tapasztalatok első kézből!

Az MVM Partner Zrt. munkatársai a jelenleg kereskedelmi forgalomban elérhető elektromos autókat tesztelik a mindennapi használatuk során. Kipróbálják többek között a Nissan, a Volkswagen és a BMW elektromos személygépjárműveit. Az egyes típusokra vonatkozó részletes elemzéseket folyamatosan frissítjük!
 
Az MVM Partner Zrt. számára mind üzleti, mind pedig a fenntartható fejlődés szempontjából kiemelkedően fontos terület az e-mobilitás. A kibontakozóban lévő piaci szegmensben rejlő lehetőségek kiaknázásához elengedhetetlen, hogy kellő információ álljon rendelkezésünkre az elektromos autók üzemeltetéséről, töltési paramétereikről, valamint az országszerte megtalálható töltőállomások alkalmazási, használati lehetőségeiről.
 
A saját tapasztalatszerzéssel összegyűjtött információk strukturált rendezésével és közlésével egyfelől munkatársainkat kívánjuk érdemi tapasztalattal ellátni, másfelől ügyfeleink számára is értékes, áttekinthető tudásbázist teremteni. A használatból eredő és a töltéshez kapcsolódó mérési adatok megszerzése érdekében az MVM Partner Zrt. különböző márkájú, közép- és felsőkategóriás elektromos gépjárművek és különböző típusú töltőállomások komplex tesztelését tűzte ki célul.
 
Elindítottunk egy saját belső projektet, amelynek keretében határozott időtartamú bérleti szerződést kötöttünk különböző kategóriájú és márkájú elektromos gépjárművek lízingelésére, azaz kipróbálására vonatkozóan.
 
A teszt körülményei

Annak érdekében, hogy az egyes tesztek összehasonlíthatók legyenek, igyekeztünk az autókat azonos feltételek között kipróbálni.
 
A tesztidőszak alatt az alábbi szempontokat tartottuk szem előtt:

- Jól megfontolt és meghatározott menetrendet dolgoztunk ki, figyelembe véve az MVM Partner Zrt. és kiemelt ügyfelei, valamint a cégcsoportba tartozó társaságok közötti mozgást, az „idegen” töltők kihasználását és az MVM Partner Zrt. által telepített töltők felkeresését,
- Az elektromos gépjárművek lehető legmagasabb kihasználtsággal történő tesztelése,
- Az adott időszak alatt a lehető legtöbb mérési eredmény megszerzése és kiértékelése.
 
Az elektromos gépjárműveket vezető sofőr a tesztidőszakot követően egy rövid tanulmányban számol be az egyes autók üzemeltetésével kapcsolatos tapasztalatairól.
 
Egy-egy tesztidőszak két hétig tart három különböző környezetben:

- Autópályán történő használat
- Városi használat
- Országúti használat
 
Az akkumulátorok töltése tekintetében szintén három esetet vizsgálunk minden egyes fent vázolt környezetben:

- Teljesen lemerített akkumulátor 100 %-ra történő feltöltése
- Teljesen lemerített akkumulátor 40 %-ra történő visszatöltése
- Félig lemerített akkumulátor 80 %-ra történő visszatöltése
 
A tesztelés folyamán kollégáink az autók mellett az elektromos töltőkutakat is próbára teszik, hiszen az elektromos gépjárművek üzemeltetése során a töltési infrastruktúra használata és feltérképezése elengedhetetlen (minőség, kényelem, extra szolgáltatás, elérhetőség, gyorsaság, küllem, információadás, hotline, reklám, mérési eredmények).
 
Az összehasonlítás másik fontos eleme a mérések pontossága, megléte, amelyek célja, hogy információt nyerjünk az elektromobilitással kapcsolatos infrastruktúra kiépítettségéről, a töltőberendezések műszaki paramétereiről, illetve a gépjármű oldaláról adódó szükségletekről és műszaki tényezőkről. Fontos tudás számunkra az egyes gépjárművek valódi hatótávolsága a különböző környezeti paraméterek között, a töltési időszükséglet, a töltési lehetőségek sűrűsége és a szolgáltatások minősége. A mérés lehetőséget kínál az egyes töltőállomások műszaki ismertetésére és összehasonlítására töltési gyorsaság, hatékonyság és kényelmi szempontok alapján. A tesztelés során egyedülálló információszerzési lehetőséget jelentett a töltő és a villanyautó közötti tápkábelen történő mérés. A többféle márkájú és kategóriájú elektromos autók esetében az azonos körülmények között született mérési adatok dokumentálása és kiértékelése szinte egyedülálló.